06 20 27 80 94 | info@deonlinevoedingscoach.nl

Wat heb je in je koffie?

Een lekker bakje koffie in de ochtend, bij het 10 uur koffiepauzetje, in de namiddag op een terrasje of op visite. Wij Nederlanders zijn echte koffieleuters. Koffie drinken met vrienden, familie, collega's of mijn partner vind ik een super gezellig moment van de dag.

Of koffie gezond is of niet, daar wil ik het in deze blog niet over hebben. Wat ik wel graag in deze blog wil delen is hoe je je koffie op zijn allerbest kan maken. Hier een aantal tips:

 

1. Kaneel in je koffie.

Naast dat het toevoegen van kaneel een heerlijk herfstig koffiesmaakje geeft, werkt het ook bloedsuikerspiegel verlagend. Koffie kan het effect hebben om je bloedsuikerspiegel te laten schommelen, kaneel kan er voor zorgen dat dit afgeremd wordt. Voeg een beetje toe aan je filterzakje en zetten die pot :) 

 

2. Kardemom in je koffie.

Koffie kent vele gezondheidsvoordelen, maar het kan ook je stresssysteem aanwakkeren. Cafeïne activeert namelijk je stresshormonen adrenaline en cortisol. Met een beetje kardemom in je koffie neutraliseert dit de stimulerende werking van de cafeïne en kan jij rustig genieten van je kopje koffie. 

 

3. Cacaopoeder in je koffie

Wie wordt nu niet blij van cacao! Cacao is goed voor je cognitieve functies en heeft flavono├»den die ontstekingsactiviteit verlagen. Met een schepje rauwe cacaopoeder in je koffie, kan je je concentratie verbeteren. En wanneer je er ook nog kaneel toevoegt heb je een heerlijke winterse koffie. 

 

4. Kokosolie in je koffie

Ook wel bekend onder de naam bullet koffie. Kokosolie in je koffie kan leiden tot een sneller metabolisme en kan je er een extra energieboost van krijgen.

 

5. Licht geroosterde koffiebonen in je koffie.

De licht geroosterde boon heeft ten opzicht van de medium, donker of zeer donkere geroosterde variant meer antioxidanten in de boon zitten. Dit beschermt ons weer beter tegen ontstekingen. En sterker nog, in de donkere geroosterde varianten kan het stofje acrylamide vrij komen, dit is een kankerverwekkende stof. Hiervan wil je niet teveel van binnen krijgen. 

Wil je het helemaal zelf in de hand hebben, koop dan groene bonen en rooster ze zelf in de oven. 

 

6. Filterkoffie

Niet persé iets wat in je koffie zit maar juist wat er niet in zit. In koffie zit het stofje cafestol. Als je hier teveel van binnen krijgt kan je LDL-cholesterol in het bloed verhogen. Wanneer je filterkoffie drinkt, blijft er een deel van cafestol in het papieren filter zitten. Minder cafestol, minder kans op hart- en vaatziekten. 


«   »