06 20 27 80 94 | info@deonlinevoedingscoach.nl

Wat is orthomoleculaire voeding

Wanneer u via mijn hoofdpagina op deze pagina bent gekomen, heeft u kunnen lezen dat ik een orthomoleculair voedingsdeskundige ben. Dit houdt in dat ik mijn adviezen baseer op het orthomoleculaire voedingsleer en alle nieuwe inzichten hiervan. De term orthomoleculair is in twee wetenschappen op te delen: orthomoleculaire geneeskunde en orthomoleculaire voedingsleer. De orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het herstellen en stimuleren van eigen geneeskracht. De orthomoleculaire voedingsleer is gericht op het creëren en het in stand houden van optimale beschikbaarheid van alle moleculen die het organisme nodig heeft om te functioneren en gezond te blijven. En dit door middel van de juiste voeding te nuttigen.  Ik ga alleen verder op het stuk orthomoleculaire voedingsleer omdat dit mijn vakgebied is. 

 

Orthomoleculaire voeding bij preventieve inzet

Mijn orthomoleculaire voedingsadviezen richt zich op alle processen in je lichaam die ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert. Het richt zich op de bouwstoffen van het lichaam, op het versterken en herstellen van lichaamsfuncties, zodat zij naar behoren te werken. Dit kan bereikt worden door een gezond en gevarieerd voedingspatroon te nuttigen. Ik werk hiervoor graag met de mediterrane keuken in mijn adviezen. De omschakeling van een ander en beter voedingspatroon heeft belangrijke effecten op het lichaam een geest, zowel op korte termijn en lange termijn. 

 

De korte termijn effecten die je kan gaan merken is:

* Betere weerstand tegen infecties

* Betere bescherming tegen    

   lichaamsvreemde stoffen (bacteriën,

   schimmels, virussen)

* Meer energie voor bijvoorbeeld werk,

   gezin of vrije tijd

 

* Verbetering van lichaamsconditie 

* Snellere genezing van verkoudheden

* Onder controle hebben en houden van

  stress en minder negatieve effecten  

  ervaren van overmatige stress

 

* Minder ongunstige effecten ervaren  

   van het gebruik van alcohol, roken of

   drugsgebruik ( al raad ik aan om met

   deze gewoontes te stoppen!)

* Verlichting bij klachten van chronische

   aandoeningen

* Minder negatieve bijwerkingen van

   medische ingrepen en medicatie

   gebruik 

Orthomoleculaire voeding bij klachten en aandoeningen

Ons welzijn wordt sterk bepaald door wat we eten en hoe we eten. Vaak merken we de klachten die ontstaan bij het eten van verkeerde bouwstoffen niet meer op. Bijvoorbeeld wanneer iemand veel geraffineerde suikers eet, het geeft een onrustig gevoel en hierdoor krijgt men een laag energie niveau. Men is vergeten hoe het voelt om energiek wakker te worden en komt met koffie de dag door. Als je lichaam niet meer in staat is zelf ‘normaal’ te functioneren doordat lichaamscellen hun rol niet meer voldoende invullen, is het belangrijk dit te corrigeren met de stoffen die het lichaam daarvoor nodig heeft. Dit kan door het toepassen van de juiste voeding, voedingssupplementen en begeleiding. 

 

De klachten waarbij orthomoleculaire voeding een grote rol kan spelen bij verlichting of genezing

*Acne

*Astma

*Bloedarmoede

*Bloedsuikerschommelingen

*Brandend maagzuur

*Candida

 

 

*Concentratieproblemen

*Depressieve gevoelens

*Eczeem

*Gewichtsschommelingen

*Hoge bloeddruk

*Hoofdpijn

*Regelmatig een koortslip

 

*Maagpijn

*Obstipatie

*Opgeblazen gevoel

*Premenstrueel syndroom

*Reumatische aandoeningen

*Slaapklachten

*Vermoeidheid

Optimale dagelijkse hoeveelheid

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is niet hetzelfde als optimale dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast zit er in onze voeding vaak niet meer de hoeveelheden nutriënten die we individueel nodig hebben. Dat heeft te maken met onze keuzes, de bereidingswijze en met de producten zelf, die door de teeltmethoden van vandaag onvoldoende essentiële nutriënten bevatten. Gevolg hiervan is een te kort aan bouwstoffen en het ontwikkelen van allerlei klachten. Daarom is gezond en gevarieerd eten een belangrijk aandachtspunt.