06 20 27 80 94 | info@deonlinevoedingscoach.nl

Hoe ontwikkel je de juiste mindset bij afvallen?

Gepubliceerd op 21 juni 2022 om 20:57

In deze blog wil ik jullie iets vertellen over het ontwikkelen van de juiste mindset bij afvallen. Ik zie in de praktijk dat afvallen voor sommige een moeilijke opgave is. Dit kan komen door vele oorzaken, zoals onrealistische doelen stellen, stress, de verkeerde voeding kiezen die in eerste instantie een gezonde keuze lijkt en ga zo maar door. Maar veelal zie ik bepaalde (onbewuste) gedragspatronen die afvallen bemoeilijkt. 

 

Onze mindset heeft invloed op het proces in afvallen. Mindset wil zeggen, onze gedachtes en onze overtuigingen. Iedere dag maken we wel honderden keuzes over ons eten. De keuzes die we maken zijn een gevolg van onze gewoontes en van onze mindset die we hebben over eten. Om een voorbeeld te geven, de een ziet overal verleidingen in en probeert dit te weerstaan en de ander kan prima genieten van een stukje chocolade en vindt het daarna prima. Met de juiste mindset heb je geen of minder moeite om de voor jou goede keuzes te maken over eten. Maar hoe ontwikkel je nu zo'n juiste mindset?

 

Laat ik eerst beginnen bij de gewoontes die wij als mens met eten kunnen hebben. Stel: je komt van werk en je hebt honger. Je bent gewend om een snack te nemen voor je een maaltijd gaat koken om de grootste honger weg te nemen.  Of: bij de koffiepauze neem je altijd een koekje. Dit zijn voorbeelden van gewoontes die wij ontwikkeld kunnen hebben en vaak doen we dit onbewust. Sommige gewoontes zijn goed om onbewust te doen, denk aan ademhalen, tanden poetsen of de toilet doorspoelen. Maar met afvallen kunnen gewoontes behoorlijk in de weg zitten. Gelukkig is dit wel te veranderen! Ik geef wat tips:

 

Tip 1:

Ten eerste is het belangrijk om je 'slechte' gewoontes te herkennen. Je gaat als ware jezelf observeren in de gewoontes die je hebt die afvallen in de weg kunnen staan. Schrijf ze op zodat ze overzichtelijk op een rijtje komen te staan. Nu ben je bewust over deze gewoontes.

 

Tip 2:

Nu je je gewoontes genoteerd hebt, kan je voor jezelf bedenken welke handeling je er voor in de plaats kan zetten. Gewoontes afleren is een grotere opgave dan een nieuwe gewoonte creëren. Bedenk voor een nieuwe gewoonte een als/dan regel. Voorbeeld: Als ik honger heb nadat ik uit mijn werk kom, dan neem ik als ik thuis kom een groot glas water om mijn honger gevoel te stillen en begin dan met koken.

Of: Als ik voor de tv zit en ik krijg zin in chips, dan neem ik een schaaltje ongezouten noten. 

Of: Als ik op een verjaardag taart aangeboden krijg, dan sla ik dit af en kies ik liever later voor een glas wijn. 

Wat is voor jou een goede als/dan regel? 

 

Tip 3:

Bedenk waarom je je mindset wilt veranderen. Wat is je doel? Wat is je motivatie en is er een noodzaak? Maak je doel helder en haalbaar. Schrijf het op, wat is je wens? Wie of wat heb je hier voor nodig? 

 

En afvallen maar!

Ik hoop dat ik je met deze tips de weg naar afvallen wat gemakkelijker heb gemaakt. Hou in je achterhoofd dat bovenstaande tips oefening vereist. Wees niet te streng wanneer dit niet direct lukt. Oefening baart kunst. 

 

Heb je hulp nodig bij het afvallen? Dan kan je altijd vrijblijvend contact met mij op nemen en kijk ik wat ik voor jou kan betekenen.

Succes met de tips en met het creëren van een gezonde mindset!

 

Liefs Desirée